Missatge

Actualitzat 4-10-21 # 1r webinar - Dimecres 6 d'octubre 2021 a les 19 hores #

2013

20 de març 2013

Afectivitat i sexualitat per a totes les edats


De nou hem tingut el plaer que en Juanjo Fernández compartís amb nosaltres els seus coneixements i reflexions sobre un nou tema. En aquest cas "Afectivitat i sexualitat per a totes les edats (o com conviure amb mutants del planeta sexe). Més de 100 pares i mares van seguir amb atenció i interès el tema, dels que uns oferim aquest petit resum (mancat òbviament del ritme, l'expressivitat i el talent comunicatiu del nostre conferenciant).
Fetes les presentacions i una divertida reflexió anti “Aquí te pillo, aquí te mato”, ha repassat, i ben explicat alguns aspectes i diferències en els òrgans genitals masculins i femenins. Tot seguit, a través de les preguntes que es realitzen a si mateixos, ha comparat el que pensen els nois i noies d'uns i altres, traient interessants reflexions no exemptes ni d'humor ni de sentit comú. Aquestes diferències entre sexes les ha portat a destacar també a nivell de cervell, a nivell hormonal, on ha destacat el temperament agressiu que pot comportar l’excés de testosterona a l’home o el temperament més acollidor que les hormones femenines (estrògens i progesterona) també poden condicionar.
I les diferències han seguit a d’altres nivells, com la força física i, sobretot, la forma d’estimar. Sense caure en determinismes, ha explicat que l’amor en un home passa per fases o característiques destacades (dubitatiu, adorador, amb mesura, carnal i basat en l’acció) i diferents, habitualment, del com desenvolupen aquest amor les dones (més subterrani, progressiu, admiratiu –que provoca canvis en l’altre- i on hi destaca la importància de les paraules...).
A continuació, en una part que semblava fonamental en el seu discurs, va començar a explicar el camí cap a l’afectivitat. I aquest camí, a mode d’escala on cada esglaó és un pas més fins arribar dalt de tot, hi ha destacat de bais a dalt, aquests 12 punts.
1. FUSIÓ: la que té el nadó amb la mare en els primers mesos
2. SEPARACIÓ: la mare comença a ser compartida amb altres (el tete, el pare...)
3. ATRACCIÓ PROGENITOR DE L’ALTRA SEXE: fet que cal respectar amb naturalitat, però no pas potenciar (“de gran no et podràs casar amb la mama...”).
4. ELS COMPANYS: etapa de LATÈNCIA curiosa on hi destaquem la curiositat, la naturalitat, el respecte (en el llenguatge...), la discreció (contestar el que es pregunta, no més ni menys) i la pau (viure amb alegria, desdramatitzar)
5. L’IMAGINARI més VISUAL en els nois i en les noies més VERBAL, on ha posat el porno com a exemple, més a l’abast que abans, de realitat deformada.
6. EL NARCICISME (l’autocomplentació i la recerca d’un ideal de bellesa, juntament amb el tema natural de la masturbació –ben descrit amb l’exemple de qui juga a pilota contra la paret: està bé, però és més divertit jugar a pilota amb un altre).
7. EL COMPANY/L’AMIC/AMIGA del mateix sexe, que serveix de mirall...
8. LES AMISTATS NOMBROSES (l’esplai, l’esport, el cau, el cap de setmana...)
9. L’ALTRA SEXE EN GENERAL (necessitat d’entorns sans)
10. ETAPA DEL TIPUS que li agrada (criteris diferents...)
11. LA PRIMERA TRIA (“megaenganxats” full time)
12. L’AMOR PERDUDABLE (amb interessants reflexions sobre que “poden haver moltes primeres vegades: la primera abraçada, el primer petó, la primera mirada... I perquè és una llàstima gastar-les gent que no importa”.
I tot plegat amanit amb idees com que, malgrat la publicitat no ho diu, el millor lubricant són la passió, la paciència, el diàleg, la tendresa, la calma, el respecte... 
I ja caminant cap al final ens va esmentar les 3 ces de l’amor: el cos (tot el cos, no només una part), el cor (el sentiment: sentir per l’altre) o el cervell (que per donar plaer cal pensar, anticipar, memoritzar, triar, parlar, escoltar l’altre...). Amb aquestes 3 ces la relació sí és completa.
Com a pares i mares, hem de fer servir les nostres millors habilitats per fer-los arribar allò que els volem transmetre o explicar. Si som més tècnics hi destacarem coneixements, si som més de la broma doncs tindrem més propers amb diversos recursos... Pensem què podem aprofitar d’allò que ja tenim per arribar a ells... (ho tenim).
I com la vida en parella és fonamental, cal per això que hi hagi un equilibri entre l’EROS (l’amor), el FILIA (ganes de compartir temps i fer coses amb la parella) i ÀGAPE (els compromisos de la vida diària, que convé que no s’ho... mengin tot!). Els fills es fixen en el què prioritzem, en si realment hi ha equilibri... (o si més no si ho intentem...).
Tot plegat es podia seguir no només amb la projecció de diapositives amb il·lustracions que, de nou, amb humor, reflectien i aclarien els exemples i explicacions; sinó també amb un fulletó que en Juanjo havia preparat i que s’havia repartit entre els presents on podíem anar anotant i seguint encara millor allò que escoltàvem, veiem o reflexionàvem.
I per acabar ens va no només mostrar els pètals de la flor de la relació, sinó que en Juanjo va regalar-ne un com a comiat a cadascuna de les persones presents, recordant que en calen molts (i que a vegades els nostres joves hi veuen només el cos com a únic pètal i prou...).
Doncs només queda, un cop més, agrair en Juanjo el seu temps compartit amb nosaltres, amb el compromís i el desig compartit de poder gaudir de nou el curs vinent de la seva presència a l’espai FEAC de la nostra escola.
Gràcies també a tots i totes vosaltres per ser-hi i fins el 28 maig, darrera reunió FEAC d’aquest curs 12-13 que celebrarem convenientment...